Autoverzekering afsluiten met buitenlands rijbewijsEr zijn situaties waarin je als autobezitter een autoverzekering moet afsluiten terwijl je helemaal geen Nederlandse rijbewijs bezit. Dit maakt het iets lastiger om een basis autoverzekering af te sluiten, maar niet geheel onmogelijk. Binnen de Europese Unie zijn er iets soepelere regels omtrent het afsluiten van een Nederlandse autoverzekering. Er zijn hier bepaalde regels voor waardoor je met een buitenlandse rijbewijs probleemloos aan het verkeer mag deelnemen en tegelijkertijd een Nederlandse autoverzekering op je naam hebt staan. Er staat hier wel een bepaalde termijn voor vastgelegd waardoor je na het verlopen van deze termijn alsnog je buitenlandse document moet omzetten naar een Nederlandse rijbewijs. Binnen dit vooraf gestelde termijn moet er ook op gelet worden dat het buitenlandse document nog geldig is. Zodra dit het geval is kan er binnen de EU, tot 10 jaar na vestiging binnen Nederland, gebruik gemaakt worden van het buitenlands document. Als het buitenlandse rijbewijs niet meer geldig is zijn de dekkingen eveneens niet geldig.

Geldigheidsduur buitenlands rijbewijs en Nederlandse autoverzekering afsluiten

De vastgestelde termijnen van de geldigheidsduur van buitenlandse documenten is afhankelijk van het land van herkomst. Binnen de Europese Unie is het buitenlands document tot 10 jaar na vestiging in Nederland te gebruiken. Landen die in de EU als lidstaat worden aangemerkt zijn: België, Bulgarije, Cyprus (uitsluitend Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittanië, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden. Ook als het land van herkomst onder de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) valt is het rijbewijs tot 10 jaar geldig. Lidstaten die onder de EVA vallen zijn: Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Kijk voor meer over de EU, EER en EVA. Als het land van herkomst buiten de EU ligt is de geldigheidsduur van een buitenlands rijbewijs aanzienlijk korter. Dit is vastgelegd op een periode van 185 dagen. Voor het eind van dit termijn dient het document overgezet te worden naar een Nederlandse rijbewijs.

Buitenlands rijbewijs en toch korting bij autoverzekering online afsluiten?

Een autoverzekering afsluiten met buitenlands rijbewijs is dus mogelijk, maar is het ook mogelijk om als buitenlander gebruik te maken van de online kortingen die autoverzekeraars aanbieden? Kort geantwoord. Ja. Het is mogelijk om, mits de rijbewijs nog geldig is, gebruik te maken van online premie kortingen. Het is zelfs mogelijk om in aanmerking te komen voor extra kortingen op de autoverzekering en aanvullende dekkingen als je bepaalde handige punten toepast. Je hebt op zo een manier direct een winstgevende polis te pakken. Dit is helaas niet iets waar alle automobilisten voor in aanmerking kunnen komen. Het hangt van verschillende punten af, en er zijn zelfs verzekeraars die nieuwe klanten weigeren als ze het idee hebben dat bepaalde verplichten niet voldaan kunnen worden. Deze criteria verschillen per verzekeraar, maar over het algemeen is het betalingsverleden van klanten het allerbelangrijkst voor verzekeraars om al dan niet een verzekeringsovereenkomst aan te gaan. Kijk direct of ook jij in aanmerking kan komen voor hoge kortingen en ook direct een autoverzekering afsluiten met buitenlands rijbewijs.